Et hotell litt utenom det vanlige

av Lotte Schonfelder

 Et hotell er et hotell. Et hotell er en seng, et bad og en frokost.

Det er hva mange tror. Men et hotell er mer enn en sovestasjon. Det skal også gi gjesten en følelse av å være velkommen, en følelse av trivsel og glad gjestfrihet. Og kan det i tillegg være en miljøvennlig bedrift, blir det et hotell litt utenom det vanlige.

(Se video om diverse opplevelser ved hotellene Augustin og Grand Terminus.)

Det er Augustin Hotel.

Uvanlig også på den måten at det er Bergens eldste familiedrevne hotellbedrift, eiet av samme familie i tre generasjoner. Det er i tillegg Bergens eneste sentrumshotell som ikke er knyttet til en kjede. Det gir trygghet – trygghet for at vertskapet er genuint opptatt av å gjøre det best mulige for sine gjester. Den eldste delen av hotellet ble bygget i jugendstil i 1909 og har vært i familien Smørås’ eie fra 1919. Siden har det lagt på seg med både gammelt nabohus og nytt tilbygg, og de senere årene har det vært gjennom en omfattende modernisering. Her kan gjestene finne både en trivelig, ”gammeldags” salong og moderne, prisbelønnet interiør. En bevisst bruk av farger og utstyr er med på å gjøre Augustin til et hotell litt utenom det vanlige.

(Se video: Ragnhild Smørås forteller om kunstsamlingen)

Kunst er viktig for eierne, og det vises igjen i hele huset. Ikke bare i spesialdesignede dører som er prisbelønte, men også i små og store originalarbeider av kunstnere, hovedsakelig norske. Malerier, skulpturer og grafikk preger hotellrom og fellesarealer. Blant kunstnerne som er representert, er Johan Anton Risan, Johanne Marie Hansen Krone, Jacob Weidemann, Franz Widerberg, Per Barclay, Knut Steen og Bård Breivik.

De ansatte på hotellet følger eiernes innstilling til det å drive et hotell. Vennlighet og respekt overfor både kunder og medarbeidere, ansvarlighet, ikke vær redd for å gjøre litt ekstra for gjestene – det er noen av grunnverdiene i Augustin Hotel. Det er ingen lettvinte veier til fremgang, den kommer gjennom gjester som blir glad i hotellet og gjerne vil tilbake. Og det er det mange som vil. Gjestene ser det ytre, merker gjestfriheten og smilene.

Men Augustin Hotel er litt utenom det vanlige også bak kulissene. Som det første hotellet i Bergen fikk det sitt miløfyrtårn-sertifikat i år 2000. I to år ble det tenkt miljø, miljø, miljø, resirkulering og forurensning. Du finner for eksempel ikke plastkrus på rommene – der er det skikkelige glass, og dermed blir det årlig  40.-50.000 plastkrus mindre i avfallsdunken. Papirservietter er byttet ut med tøyservietter, stearinlysrester gjenoppstår som nye, kunststøpte lys, fettavskiller renser avløpsvannet. Det gir både miljø- og økonomisk gevinst.

Også serveringstilbudet er litt utenom det vanlige. Brasserie No22 har et rustikt miljø, men der er ingenting rustikt over maten – småretter så vel som fristende hovedretter. Møte- og selskapslokalene skiller seg også ut fra vanlig A4-standard, for ikke å snakke om hotellets bar. Den er innredet i en 400 år gammel steinkjeller med lange tradisjoner som skjenkested. Mens selve bardisken er et kunstverk fra våre dager.

På historisk grunn

Kirkefaderen Augustin, som har gitt hotellet navn, var ikke fremmed for denne verdens fristelser. Han kunne nok ha funnet seg til rette mellom Altonakjellerens tykke murer – og i hvert fall ville han satt pris på det restaureringsarbeidet Hotel Augustin har gjort her.

(Se video: Altonas bardisk er et kunstverk: Bekjennelser bar ved Augustin.)

Altonakjelleren er restene av gården Altona som lå i dette kvartalet. Den rommet blant annet et av de eldste kjente vertshus i Bergen med historie tilbake til første halvdel av 1600-tallet, om ikke enda tidligere. Gården hadde også rom for reisende, var med andre ord et herberge. I tillegg var den en periode Bergens kulturelle sentrum. Her holdt både Det Harmoniske Selskab og Det Dramatiske Selskab til i andre halvdel av 1700-tallet. Det Harmoniske Selskab utviklet seg videre til det som i dag heter Bergen Filharmoniske Orkester, et av verdens eldste symfoniorkestre. Det Dramatiske Selskab ble stort og rikt nok til å få reist først byens gamle og så det nye teater. Altonagården huset et mangfoldig liv i flere stadier og gjennom flere branner, men etter en brann i 1901 var det slutt. Strøket ble regulert, nye bygninger oppført – men kjelleren var intakt.

I 1990-årene kjøpte Hotel Augustin eiendommen med kjelleren og satte i gang en omfattende restaurering. I dag er den femdelte kjelleren igjen skjenkested, med tak av bjelkekonstruksjoner i de to største rommene og murhvelvinger i de andre, med gammelt ildsted og ny bardisk, åpen som vinstue og bar med alle rettigheter.

Finansbladet Kapital kårer Augustin blant Bergens tre beste hoteller (Se PDF).

"En liten perle...som alltid scorer høyt på service og gjestfrihet."

Augustin Hotel blir medlem av "DE HISTORISKE" fra 1.1.2010. Les mer her.